Ensimmäinen vaan ei viimeinen eli juoksut #1 - #15 (1999 - 2008)

Juoksin ensimmäisen maratonini Turussa 4.7.1999.  Olin saanut kuntoilukipinän E. Saarisen seminaarissa Pafoksella, jossa hän mainitsi että neljäkympin jälkeen kunto ei enää automaattisesti parane. Olin tilanteessa, jossa tein töitä paljon ja siihen liittyi runsaasti myös edustamista. Ostin syksyllä 1997 Asicsin juoksukengät ja aloitin lenkkeilyn. Arvelin juoksun sopivan minulle kevytrakenteisena. E. Saarinen opetti myös, että minkä tahansa tavan saa vakiintumaan kolmessa viikossa. Niinpä aloin sitkeästi käydä juoksemassa muutamia kertoja viikossa aina kun siihen oli tilaisuus. Tuon syksyn jälkeen minun ei ole ollut tarvetta uudelleen päättää, mennäkö juoksemaan vai ei.

Juoksin lyhyitä lenkkejä muutaman kerran viikossa ja kesällä 1998 liityin työpaikan juoksuporukkaan. Hankin urheilukellon ja juoksuvaatteita. Juoksin Länsiväyläjuoksun ja Pääkaupunkiseudun puolikkaan (taisi olla 20 km) kesän aikana. Jatkoin juoksemista ja keväällä 1999 pohdin jo missä kokeilisin kokonaista maratonia. Espoolaisena  olisi ollut luontevaa juosta Helsingissä (HCM), mutta kesälomani takia päätinkin mennä juoksemaan Turkuun jo ennen lomia. Maltoin aloittaa rauhallisesti ja pystyin juoksemaan koko matkan lähes kuuden minuutin kilometrivauhtia. Toisen kierroksen alussa tiesin meneväni tuntemattomille vesille. Vaikka vaimoni tarjoamat kuohujuomat keikauttivat sekä maapallon että vatsan hetkeksi ympäri, niin olo maalissa oli hyvä.

 Niin hyvä että päätin juosta ainakin yhden maratonin joka vuosi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tärkeä päätös ja se myös piti.


Ensimmäisten vuosien aikana juoksinkin vain yhden kokonaisen maratonin vuodessa. Toinen oli tietysti vaikein mutta opin vähitellen sekä valmistautumaan että juoksemaan pitkää matkaa. Vuonna 2004 käytiin kaverin kanssa ensi kertaa ulkomailla, Tukholmassa ja samana vuonna tuli juostua toinenkin maraton. 2005 juoksin kolme maratonia ja Vantaalla tein ennätyksen, joka säilyi vuoteen 2019 asti. Vantaan maraton oli samalla kymmenes maraton.

Maailma avartui kun juoksin New York City-maratonin 2007.  Kymmenes peräkkäinen maratonvuosi oli 2008 ja silloin tuli juostua tammikuussa Dubaissa, jossa asuttiin perheen kanssa vuosi. Kesäkuussa Suomi-loman aikaan juoksin Arkangelissa Venäjällä. Dubain jälkeen voiman tunnossa tein uuden päätöksen jatkaa vuosittaista maratonjuoksua ainakin vielä seuraavat viisi vuotta.

Maratonharrastukseen alkoi kuulumaan lähes vuosittaiset ulkomaan maratonit kotimaisten lisäksi. Lukumäärä ei kuitenkaan ollut vielä tavoitteena.

Juoksukaverini Juha pitää blogia juoksuistaan ja hyvin monet täälläkin listatuista juoksuista löytyvät sieltä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit