93/100  Ruskamaraton Levi 4.9.2021


Ilmoittauduin juoksukavereiden kannustamana Ruskamaratonille heinäkuussa ja sain juoksunumeron 3. Viime tippaan olivat muutkin ilmoittautumisen jättäneet. Ruskamaraton järjestetään Kittilän kunnassa ja se on Espoosta katsoen kaukana. Varasin kaksi yötä hotellista pelipaikoilta, mutta muut suunnitelmat jätin viimetippaan. Luotan siihen että asiat aina järjestyvät, mutta etukäteen ei aina tiedä miten. Lopulta matka piteni yli viikon mittaiseksi ruskaretkeilyksi Levin, Saariselän, Kiilopään ja Sonkajärven maisemissa.

Lähdimme autolla  Levin suuntaan torstai-iltana ja yövymme matkalla Viitasaarella Miekkaniemessä. Ajamme nelostietä pohjoiseen ja Tornionjokilaaksoa myötäillen saavumme Leville perjantaina kuuden maissa. Juoksukaverit Juha, Heikki ja Teijo olivat saapuneet hieman aiemmin omia reittejään.

Sää levillä on kirkas, mutta pohjoistuuli on melkoinen. Samanlaista säätä on ennustettu myös juoksupäiväksi lauantaiksi. Numerot on saatu ja omassa lapussa on myös oma nimeni. Muutaman poisjäämisen takia numeroissa ja nimissä on kolmosen jälkeen siirtymää ja juoksukavereina ovatkin Markus, Miia ja Reijo 😊. Porukkaa Levillä näyttäisi olevan paljon liikkeellä, vaikka maratonille on ilmoittautunut vain reilut neljäkymmentä juoksijaa.

Aamulla tavataan koko porukka hotellin ruuhkaisella aamiaisella ja sovitaan viimeiset nuotit. Ulkona käydään vielä testaamassa juoksutamineet. Pitkähihainen alla ja sen päällä lyhythihainen paita sekä jalkaan pitkät trikoot. Päähän pipo, kaulaan putkihuivi ja käteen käsineet. Tuntuu tuulessa viileältä, joten sopivaa lienee.

Lähtö on kello 12 ja olemme ensimmäisinä lähtöaitauksessa. Pian porukkaan tulee lisää maratoonareita ja puolikkaan juoksijoita. Reitti kiertää Levi-tunturin myötäpäivään ja kierros on sovitettu yhden kiekuran ja edestakaisin juostavan pätkän avulla puolikkaan mittaiseksi. Nousua ja laskua on 230 metrin tienoilla (kahdella kierroksella) ja lähes koko matkan on joko nousua tai laskua. Lyhyttä pätkää lukuun ottamatta pinta on asfalttia.

Lähtö tapahtuu ja säntäilen muiden mukana lievään vastamäkeen. Tiedän että Teijo lähtee vauhdikkaasti ja yritän varoa liian kovaa vauhtia. Löydän Heikin ja Juhan hieman hidastamalla, mutta kevyet jalat ja puolikkaan juoksijoiden ripeä vauhti vie mukanaan ja juoksen viiden minuutin aikoja. Vajaan kahden kilometrin jälkeen alkaa mukava alamäki, ja tavoitan Teijon. Olen taas tankannut nestettä riittävästi ja käynkin puskareissulla jo viiden kilometrin kohdalla. Juha ei lähde minun vauhtiin ja Heikin vauhtikaan ei tunnu sopivalta. Rullaan alamäkeen ja saavutan taas Teijon, jonka kanssa kierretään yhdessä melkein koko matka.

Ensimmäinen kierros menee aikaan 1:53 joka on hieman liian nopea, mutta tässä vaiheessa sille ei ole enää tehtävissä mitään. Viimeiset viisi kilometriä lenkistä on kovaa, reisiä puuduttavaa pohjoistuulta ja pohdimme miltähän se mahtaa maistua toisella kierroksella. Ensimmäisen kierroksen jälkeen porukka vähenee ja jäämme juoksemaan kahdestaan. Näemme vielä Heikin kiekuran loppupäässä, mutta Juha kiertää katveessa. Jään aina juomapisteillä ja pissaretkellä Teijosta jälkeen, mutta alamäessä otan kiinni. Kolmenkymmenen kilometrin jälkeen on pitkiä nousuja ja vauhti hiipuu hieman. Toiseksi viimeisellä huoltopisteellä otan suolakurkkua ja samalla hörppään kurkkumehua epähuomiossa melkein mukillisen. Se oli ehkä tarpeen.

Nousujakson jälkeisessä alamäessä saavutan taas Teijon ja juoksemme yhdessä, eikä juttu enää luista. Reitti kääntyy ensin länteen, sitten luoteeseen ja kylmä tuuli alkaa puhaltamaan suoraan kohti. Painun kumaraan ja mietin ainoastaan seuraavia käännöksiä ja risteyksiä. Huomaan kellosta että neljän tunnin alitus on mahdollinen, mutta että ennätyksiä ei synny. Teijon askeleet etääntyvät ja loppukilometrillä tulevat krampit hidastavat hänen vauhtia. Jatkan mekaanisesti juoksemista ja saavun Levi-keskukseen ja heti kohta ylitän maaliviivan lähes ilman loppukiriä.

Ruskamaraton on tämän vuoden toistaiseksi ainoa minulle uusi maraton. Loppuaika on 3:51:03. Se on vain 3 sekuntia enemmän kuin Helsingissä kaksi viikkoa sitten. Olo sen sijaan ei ole vahva eikä toisella kierroksella ollut voiman tunnetta. Pannaan syyksi liian lyhyt palautumisaika. Seuraan vielä Teijon maaliintulon ja sovimme että saunassa tavataan. Heikki ja Juhakin saavat urakan valmiiksi ja ilta istutaan seurueen kanssa Pihvipirtin runsaiden antimien ääressä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit