98/100 Helsinki City Marathon (HCM) 14.5.2022

 

Helsinki City Marathon (HCM) juostaan taas keväällä sitten vuoden 2019. Olin ilmoittautunut juoksuun heti lokakuussa 2021 juostun maratonin jälkeen. Laskeskelin että olen juossut HCM:n viisitoista kertaa ja tämä olisi siten kuudestoista. Bostonin maratonista on vajaat neljä viikkoa ja olen tehnyt kevyitä juoksulenkkejä noin kolme kertaa viikossa. Nivunen ei kipeytynyt lisää maratonin jälkeen ja tuntuu että se on edelleen parantunut. Hitaasti, mutta kuitenkin.

 HCM on aina juostu iltapäivällä, mutta tälle vuodelle maraton on siirretty aamuun ja puolikas iltapäivään. Maratonin aloitusaika on 9:30, joten ei tarvitse herätä liian aikaisin. Jätän myös juoksunumeron hakemisen juoksupäiväksi. Ajelenkin hyvissä ajoin jäähallin parkkipaikalle. Siellä on hyvin paikkoja ja kävelen lyhyen matkan stadionille. Sielläkin on kahdeksan maissa vielä hyvin hiljaista. Saan numeron ja paidan, ja viivyttelen sisätiloissa jonkin aikaa. Bostoniin verrattuna logistiikka on helppo. Sääennuste lupaa noin kymmenen astetta ja auringon paisteessa on muutama aste enemmän. Ei tuule paljoa eikä sada, joten juoksusää on hyvä. Vire ja jalat tuntuvat myös hyviltä.

 Maratonille on ilmoittautunut reilusti alla 2000 juoksijaa (maaliin tuli 1332 juoksijaa) ja puolikkaalta maaliin tuli viitisen tuhatta. Muita juoksijoita reilu tuhat, joista 64 juoksi sekä maratonin että puolikkaan.

Maratonin reitti on muutettu kahdeksi puolikkaan mittaiseksi kierrokseksi, jossa ensimmäisellä kierroksella on pieni lisäkierros Salmisaaressa. Kaivopuiston kierros jää pois ja matka jatkuu Baanan jälkeen suoraan Ruoholahteen. Pikku-Huopalahdella kierretään muutama kilometri hiekkateitä ja polkuja. 


Lähden viimeisten joukossa ja alkumatka Töölönlahden varrella on ruuhkaista. Ohittelen jonkin verran, vaikka muistutan itseäni että puolikkaan aika ei saisi olla paljon alle kahden tunnin. Ohitan myös jänisryhmiä ja Salmisaaressa ohitan jo 4:15 porukan. Lehtisaaressa olevat mäet tuntuvat jyrkiltä ja kävelen lyhyitä pätkiä. Reisiä ja nivusta kolottaa, joten otan särkylääkettä. 

Selvästi harjoituksen puute tuntuu jaloissa. Vaikka syke ei nousekaan liian korkealle, niin jalat puutuvat. Puolikkaan aika on hieman alle kaksi tuntia. Toisella kierroksella ei ruuhkaa enää ole ja saan juosta omaan tahtiin. Kahdenkymmenen viiden kilometrin jälkeen hidastan vauhtia ja siitä seuraa että juoksutekniikka romahtaa. Ihmettelen sitä seuraavat kymmenen kilometriä, kunnes 35 kilometrin tienoilla lisään vauhtia ja meno helpottuu. Huomaan kellosta että alle neljän tunnin en pysty rypistämään, joten juoksen ilman loppukiriä stadionille ja maaliin. 

Maalissa tuntuu hyvältä ja aurinko paistaa. Keräilen juomia ja syötäviä kassiin ja siirryn pohjoiskaarteen alta hakemaan varustekassin. Kuvautan itseni HCM- sponsoritaulun edessä ja juon päivän parhaat kahvit korvapuustin kera. Kello on kaksi iltapäivällä kun ajelen kotiin Espooseen. Loppuajaksi tuli 4.05.04. Juoksu numero #98 on juostu.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit